Patrik tipsar! – Jobba smartare, inte hårdare

Patrik Carlberg arbetar hos TDA som UX/UI Designer. Han har många års erfarenhet, redan från tiden då man arbetade i Photoshop för digitala produktioner 🙈.

Obegränsade möjligheter till samarbete

Som designer använder jag Figma på daglig basis. Figma är ett webbaserat verktyg för design och prototyp och har de senaste åren tagit en större bit av kakan från konkurrenter som t ex. Photoshop och Sketch. Vi på TDA använder Figma för att det är ett smidigt verktyg men det finns också ett stort bibliotek med plugins. Insticksprogram som är skapade av tredje part. Designade för att underlätta specifika delar av arbetsprocessen.

3 bra Figma-plugins

Listan på bra plugins kan såklart göras lång men dessa 3 sticker ut lite extra i min arbetsprocess.

  1. Figma to HTML, CSS, React & more!
  2. SPELL
  3. Artboard Studio Mockups

“En av de bättre sakerna med internet är möjligheterna att samarbeta. Möjligheten att bygga-på, utveckla och i många fall förbättra.”

Figma to HTML, CSS, React & more!

Inte så fiffigt namn men väldigt fiffig funktion. Denna plug-in tar kod från en angiven webbsida och konverterar och importerar denna till Figma till lager, texter och bilder. Perfekt när man skall lägga design på en befintlig sida!
Mata bara in din URL och ange önskad bredd så sköter detta plug in resten. På samma sätt kan den fungera att exportera ut till kod från design. Resultaten är sällan 100% korrekt men tillräckligt nära i min mening.

SPELL

Se över språket innan du skickar skisser till kund eller utvecklare. Som namnet antyder är detta ett rättstavnings-plugin. Oumbärligt om du skapar texter direkt i din design-skiss. Gillar verkligen att du kan ändra ditt felstavade ord genom att klicka på förslaget som ges istället. Du kan även välja på en mängd olika språk.

Artboard Studio Mockups

Som namnet antyder så är detta en plugin från Artboard Studio som är ett webbaserat verktyg för att skapa snygga mockups med din design. Men nu kan du alltså använda deras tjänst direkt i Figma.

Patrik Carlberg,
UX/UI Designer