Headless CMS har fått Dina head over heels💃🏻

Dina Sandberg arbetar hos TDA som Front End Developer. Hennes energi och nyfikenhet att upptäcka nya teknik, lösningar och trender bidrar till teamets progressiva prestationer. Det gör att vi tillsammans kan erbjuda våra kunder nya och mer effektiva lösningarna!

Större frihet för utvecklare!

Varför ska man använda Headless CMS? Jo, för att sajterna blir snabbare! Headless CMS är flexibelt då vi utvecklare kan välja ramverk vi vill koda i, samt att datan är “fri”. Vi har alltså möjligheten att hämta data och presentera den i flera olika medier, såsom appar och sajter.

Öka sidhastigheten

Istället för att anropa en server som visar olika sidor, renderas innehållet i användarens browser med javascript. Detta gör att sajten blir snabbare eftersom olika komponenter läses in på en enda sida, beroende på hur användaren interagerar på sidan. Det finns en del riktigt bra React-ramverk som kan användas med WordPress, till exempel Next.js, Gatsby.js och Frontity.

“Det är roligt och snabbt i dubbel bemärkelse; för oss utvecklare och för användaren.”

Proof of concept

Vi valde att testa Frontity som ramverk till vår egna sajt, då dokumentationen var bra och setupen kändes enkel och snabb! Det var lätt att hämta data med Frontity från WordPress rest-api, dessutom är Frontity enbart fokuserat på WordPress. Next.js och Gatsby.js är två andra bra React-ramverk, men ingen av dom är enbart fokuserade på WordPress, även om det går och används tillsammans med WordPress.

När WordPress lanserade sitt rest-api blev utvecklare inte längre låsta till att koda i php, utan nu öppnades dörren upp för att jobba med andra ramverk i sin frontend såsom t.ex React. I Frontity står WordPress som Headless-CMS, där användaren hanterar sajtens innehåll som vanligt inne i admin. Frontity använder data från WordPress rest-api och genererar html med hjälp av React!

Min slutsats

Det känns kul att gå från att koda i php till React. Att man nu kan kombinera WordPress med React känns som ett bra och nödvändigt steg för att utvecklas, både som byrå och utvecklare.

Inom de närmsta veckorna kommer vi testa Gatsby.js samt Next.js! Återkommer med vilket vi gillar bäst!

Dina Sandberg,
Front End Developer